Dünya Gazetesi
İşletmeler için gerekli bir yol haritası çalışması.
Türkiye’de küçük ve orta boy işletmelerin yöneticileri daha yakın geleceğe kadar, “ Öz sermayeleri ile büyümek kredi kullanmamakla” övünürlerdi. Ekonomik yapımızda yüksek faiz söz konusu olduğu için bir anlamda kendilerini haklı görmek mümkündü. Ama bugün dünya örneklerine göre çok iyi olmasa da bizde de artık kredi “çok pahalı” bir şey değil…
Öz kaynakla büyüme katsayısı en fazla 2-3 kattır. Dış kaynak kredi kullanarak büyüme katsayısı ile 6-12 kat arasında değişebilir. Ve kredi kullananların kredi kullanımıyla elde ettikleri katma değer eğer ödedikleri faiz üstünde bir getiri ortaya çıkarıyorsa, işletmelerin büyümelerine sorun yaratmadan katkı sağlar…
İşletmelerin kendilerini kredi kurumları ve işbirliği yapacakları kurumlara açıklıkla ve doğru anlatabilmeleri için, “İş planlarına” sahip olmaları gerekir. Bu yeni kurulan bir şirket için fizibilite çalışmasından başlayarak gerekli olduğu gibi, her aşamada da bütün şirketler için bir tanıtım ve yol haritası için gerekli olan bir konudur.
Bugün artık babadan kalma yöntemlerle ne yeni şirket kurmak ne de şirket yönetmek mümkün değildir. Çağdaş ve rekabetçi her kurumun İş Planı’na ihtiyacı vardır.
Ne yazık ki bu kavramın gerekliliği birçok kuruluş için bir zorlukla karşılaşıldığında ortaya çıkmaktadır.
Bu da bu alanda yeterli bir literatüre ve öğretiye sahip olmamamızdan da kaynaklanmaktadır.
Tufan Karaca’nın iş dünyasında uzun süreli çalışmasının ardından gereksinim duyarak kaleme aldığı bu çalışmanın, bu alanda bir boşluğu doldurarak, girişimcilere ve KOBİ’lere çok faydalı bir yol gösterici olacağına inanıyorum.
İbrahim Betil
” İş hayatında Fikirlerin ve Hayallerin başarıya ulaşabilmesi ancak sağlıklı, güvenilir İş Planı yapmakla mümkündür. Tufan Karaca’nın bu kitabı pekçok KOBİ ve Girişimci’nin önünü açabilecek içerik ve ayrıntıda bir çalışma olmuş.
Ateş Aykut
Boğaziçi Üniversitesi Eski Öğretim Üyesi ve Türk Eğitim Vakfı Mütevellisi/Denetçişi
Kitabın en can alıcı kısmi “Çıkış Stratejisi”(Exit Strategy) Türkiye’de bu konu, her nedense, kimsenin aklına gelmez. (Bunun neden böyle olduğu doktora tezi konusu olabilir.)
Şablon olması da ayrıca çok pratik. Burada esas olay, sorulara verilecek yanıtların isabeti/doğruluğu değil. Esas olay,
1. Bir girişimde bulunurken sorulacak sorularla “altına bakılmadık taş” kalmaması,
2. Verilen yanıtların birbiriyle çelişmeden tutarlı bir bütünlük arz etmesi.
Bu şablonu doldurduktan sonra bazı “potansiyel girişimciler”, “kazın ayağı öyle değilmiş” diyerek girişimlerinden vazgeçseler bile, kitap amacına ulaşmış olacaktır.
Vazgeçmeden devam edenler ise, bu kitap yardımıyla, kafalarında yaratmış oldukları dünyayı sistamatik bir şekilde yeniden “kalıplayarak”, “iman tazelemiş” olacaklardır.
Kitap, girişime “niyet edenler” ile girişime “iman edenleri” ayırd etmeye yarayabilecek pratik bir “turnasol kağıdı” işlevi görebilir
Kitaba “bakınca” aklımdan bunlar geçti.
Abdullah Bozgeyik
Bağımsız Danışman
“Girişimcilere Yol Haritası” (Hayat Yay. 2005) kitabı yazarı
Klasik tanımdan uzaklaşacak olursak; “Girişimcilik” kişiler ve kurumlar için genelde arzu edilen bir işe başlama ve işinizi geliştirme yöntemi olarak da tarif edilebilinir. Bu nedenle “İş planı” sadece kılavuz olmakla kalmayıp, hazırlanışına bağlı olarak başarı veya başarısızlığı neden olacak kadar önemlidir. Bu kitap içeriğinde girişiminizi kolaylaştıracak ve kavramdan uygulamaya kadar çeşitli detaylarda bilgi veren ve her aşamada yardımcı olacak nitelikte açıklamalar sizi bekliyor. Yalın ve kolay anlaşılır sorular kapsamında kurgulanan, uzun yıllara dayanan deneyimi içeren ve birçok boyutu ile yol gösterici olması nedeniyle bu kitabı girişimcilere tavsiye ediyorum.
Prof.Dr. Ahmet Aykaç
” Turkiye’nin ilk erken aşama yatırım fonu olan GoldenHorn Ventures’ın kurucusu olarak tecrübeyle diyebilirim ki Tufan Karacan’nın İş Planı kitabı sırf girişimcilerin değil tüm ekosistemin işine yarayacaktır. Girişimci’nin fikirlerini gerçekleştirmek için atılması gereken adımları tespit etmesi, kaynakları gerekçi olarak tahmin etmesi, ve kontrol metriklerini yerine koymasi sırf girişimcinin değil potansiyel yatırımcı, hukukçu, kilit personel vesaire açisindan da çok önemli bir dökumandır. Bunu bir şablona bağlamak elbette herkesin işini kolaylaştıracaktır ama unutmamak gerekir ki işi başariya götürecek olan bir şablona uygun “plan” yapmak değil, sabır, sebat, ve gerçekçilikle plandakileri uygulamaktır.
Kendisini bu katkısından ötürü kutlarım.
Yücel Atış
Prometheus Consulting Turkey
“Yola çıkanlar için net bir kılavuz. hataları yapmadan, yanlış yollara sapmadan, daha bilinçli adımlar için rehber olmuş.
yaşanmış deneyimler teori ile iyi birleşmiş. çok kişiye katma değer yaratacağından eminim.
Prof.Dr.Ahmet Serpil
Yeditepe Üniversitesi
Tufan Karaca ile tanışıklığım yıllar evvel kendisinin asistanım olması ile başlar. Daha öğrencilik yıllarındaki disiplini, hırslı ve düzenli çalışması ve keskin zekası ile arkadaşlarının arasında fark yaratan Tufan’ ın bugünlerdeki başarılarını görmek benim için hiç de sürpriz olmadı. Şimdi elinizde tutmakta olduğunuz bu kitabı okurken, eski öğrencimin uzun yıllar boyunca edindiği tecrübeleri çok başarılı bir şekilde yansıttığını görmek beni gururlandırdı.
Sağlam ve detaylı bir iş planı hazırlamanın, özellikle yönetim alanında pek tecrübe sahibi olmayan, fakat damarlarında akan girişimcilik ruhu ile fikirlerini başarılı bir işe dönüştürmek isteyen herkesin üstünde ciddi bir şekilde durması gerekmektedir. Özellikle yeni kurulan şirketlerin başarısında güçlü bir iş planı hazırlamanın ve uygulamanın etkisi yadsınamayacak kadar önemlidir.
Konunun önemine ve ciddiyetine rağmen, genellikle bu alanda gerek işletme bölümlerinde gerekse lisans üstü eğitim programlarında kapsamlı bir derse rastlanmamaktadır. İş planı hazırlama konusunda girişimcilerin başvura bilecekleri türkçe kaynak kitap ise yok denecek kadar azdır. Bu nedenle Tufan Karaca’ nın eseri, söz konusu boşluğu doldurmakta ve girişimcilere faydalı olacak bir referans kitabı olarak öne çıkmaktadır.
Kendisini bu vesile ile bir kez daha tebrik ediyor ve eserinin sayısız baskılara ulaşarak, hak ettiği takdiri okuyuculardan almasını temenni ediyorum.
_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.
Teşekkür ederim.
Pingback: İŞ PLANI MI – İŞ MODELİ Mİ ? : tkaraca.com
Pingback: İŞ PLANI MI – İŞ MODELİ Mİ ? - İş Planı