Veya, ‘Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa, kesinlikle bu olasılık gerçekleşir.’ (kaynak:Wikipidi), tahmin ettiğiniz gibi Murphy Kanununun ta kendisi.
1949 yılında ABD hava kuvvetlerinin hızlı düşüşün insan üzerindeki etkilerini inceleyen bir projede yapılan bir deneyde kullanılan parçanın yanlış bağlanması sonucu, deney başarısızlıkla sonuçlanınca projeyi yöneten Mühendis Yüzbaşı Edwar.A.Murphy, parçayı yanlış bağlayan görevli için, ‘ herhangi bir şekilde bir şeyi yanlış yapmanın bir yolu varsa muhakkak o yolu bulur’, demiştir. Daha sonra bu deneyle ilgili yapılan bazı atıflarda bu deyiş ‘Ters gidebilecek herşey ters gidecektir’ şekline dönüşmüş ve Murphy’e atfen Murphy Kanunu adı verilmiştir.
Daha sonra bir çok eklemeler yapılan Murphy Kanunu aslında gerçek hayatta hergün karşımıza çıkan olaylarda kendini kanıtlamaktadır bana göre. İŞ Planı hazırlarken Murphy Kanununu uygulamak bence iş planının sağlıklı olarak hazırlanması açısından çok önemlidir. Peki Murphy Kanununu iş planında nasıl uygulayabiliriz?
1- Satış tahminleri yaparken: genelde satış tahminlerini yaparken oldukça iyimser davranmak eğilimimiz vardır ancak ters gidebilecek herşeyin ters gideceğini düşünerek bu tahminleri en düşük seviyede tutmak yararlı olacaktır. Gelir tahminleri satış tahminlerine bağlı olduğundan gelir tahminlerimizde minimum düzeye inecektir.
2- Gider tahminleri yaparken: gene bu kalemde de iyimserlik tarafımız ağır basar ve minimumda tutmaya çalışırız, bunları maksimum da tutarak plan yaparsak yanılma payımız daha azalacaktır.
En kötü satış ve gider tahmini ile hazırlayacağımız bir nakit akımı tablosunu en iyi satış ve gider tahminleri ile hazırlanacak bir nakit akımı tablosu ile karşılaştırma olanağımız olursa eminim ki çok daha sağlıklı bir yol haritası çıkartma imkanına sahip olacaksınız. Ayrıca zaman içerisinde ne tarafa doğru gittiğinizi görme imkanınız olacak.