REKLAM ve TACİZ

Reklam ve taciz arasındaki ince sınırı birçok firma anlamıyor veya anlamamakta ısrar ediyor.

Temele indiğimizde reklam ve tanıtımın çoğu taciz olarak nitelendirilebilse bile bir çok nedenden dolayı kabul edilebilir hale gelmiştir.

Öncelikle tacizi kelimesinin anlamına bakalım. TDK’ya göre taciz, “tedirgin etme, rahatsız etme” olarak tanımlanıyor.

Televizyon seyrederken araya giren reklam, alt yazı vb. tanıtımlar eğer sizi rahatsız ediyorsa tacizdir, ancak seyretmenizi sağlayan yayın kuruluşunun yaşamını sürdürebilmesi için bunu yaptığını düşünürseniz bu rahatsızlık sizin seyrettiğiniz kuruluşa ödediğiniz bedeldir. Çok rahatsız oluyorsanız seyretmezsiniz olur biter.

Aynı şey sosyal medya vs. için de geçerli.

Peki sizin özel bir kullanım aracınız olan telefona gelen mesaj ve çağrılar?

Bu telefon ve numarası sizin malınızdır, bedelini de nakden ödüyorsunuz. Bu numaraya ve telefona SMS gönderilerek yapılan reklam ve tanıtımlar ise taciz sayılır. Neden derseniz, düşünürken, bir iş yaparken, uyurken, eğlenirken gelen mesaj ve hatta aramalar sizin yaptığınız işe ara vermenizi ve mesajı okumanızı veya telefona cevap vermenizi gerektirir. Bu eğer sizi tedirgin ediyorsa, rahatsız ediyorsa bayağı taciz ediliyorsunuz demektir.

Bunu bir kademe ötesi geçen gün paylaştığım SMS:

Bu tam anlamı ile tacizdir:

1.    Onu okuma tedirginliğine rahatsızlığına katlanıyorum,

2.    Beni durup dururken, hiç niyetim yokken bir eylem yapmaya zorluyor, bir daha taciz etmemek için beni bir eylem yapmaya zorluyor.

Bu konuyu sosyal medyada dile getirince de taciz devam ediyor.

Hala beni, rahatsız etmemek için bir eylem yapmaya zorluyor.

Madem izliyor ve aksiyon almaya çalışıyorsun, beni “iletişim kurulmayacaklar statüsüne” kendin al ve kısa bir özür mesajı gönder. Yok olmaz, çünkü onlar kendilerince “kurumsal firma”.

Son üç kelimeyiz yazmadan önce de telefon tacizi geldi.

Tatlı sesli, muhtemelen güleç olmaya zorlanan bir çalışan aradı. Kendisine burada yazdığım her şeyi söyledim, nazikçe beni bir daha rahatsız etmemek için o SMS’e mesaj atmamı istedi (!) (?) ? Kendisinden rica ettim bunu siz yapın diye.

Sonuç: “Telefon ve SMS ile yapılan tanıtım çabalarının getiri be götürüsü nedir?”

Leave a Reply