Virüsün getirdiği sağlık sorunlarına alınan önlemlerin sonucu ekonomi büyük bir darbe yedi, birçok çalışan ve işyeri tehdit altında. Salgının sonuna henüz gelinmediği için yıkım katlanarak artıyor.
Peki işimiz ne olacak?
Tabi bu, içinde yer aldığımız endüstriye çok bağlı.
Ancak ekonominin normale veya yeni normale doğru gidişi sırasında işletmeniz nasıl etkilenecek?
Yeniden ayağa kaldırmaya mı çalışacaksınız?
Yoksa çıkış yapmanız mı gerekecek? Bu çıkışı en az hasarlı nasıl atlatacaksınız?
Bu kararları verebilmeniz için neler yapmamız gerek?
Öncelikle PEST analizi ile başlamak gerek, yani siyasi- ekonomik- sosyal ve teknolojik alanlarda neler oluyor, olma ihtimali daha yüksek araştırmasını yapmanız gerek.
Bu tespitler size, işletmenizin çevresinin ne yönde gittiğini gösterecektir. Bu doğrultuda işletmenizi nasıl yönlendirmeniz gerektiğini göreceksiniz.
Bunları yaparken bir “hasar tespit” çalışması yapmanız şarttır. Böylece işletmenizin aldığı yaranın boyutlarını göreceksiniz. Bunun için tüm finansal analiz ve tablolarını acilen güncelleyin.
Ancak, muhtemelen aldığımız yara sadece finansal olmayacaktır.
Kaçan veya işine devam edemeyen müşterilerinizin getireceğiz satış potansiyeli hasarlarını, tedarik zincirinde oluşan hasarları, işten ayırmak zorunda kaldığımız çalışanların geçirdiği insan kaynakları hasarı ve benzeri tüm hasarları tespit ederek, PEST analizi ışığı altında SWOT analizi yapmanız gereklidir.
Bu noktada ilk “tamam mı, devam mı?” sorusunu sorabilirsiniz. Gitmeyeceğini gördüğünüz bir işi, ne yapacağınızı bilmediğiniz için devam etmek, sizi onarılmaz zararlara sokabilir. Bu durumda çıkış stratejisi belirlemeniz şarttır.
Devam etmenin mümkün olduğunu görmeniz halinde hemen “iş planı”nı güncellemelisiniz.
İş planı mı?
Yok mu?
Bu soruların cevabı muhtemelen olumsuz olacak.
Hemen iş planınızı güncelleyin veya hazırlayın. Bunu yaparken yeni normale gidiş yolundaki satış- maliyet analizlerini çok iyi yapmanız şart.
İş planı, size, yola devam etmek mümkünse elinizdeki kaynaklarla devam edip edemeyeceğinizi ve bu kaynaklara ulaşıp ulaşamayacağınızı gösterecektir.
Bu aşamada yeniden “tamam mı, devam mı?” sorusunu sorabilirsiniz.
Devam kararı alırsanız, öncelikle iş planınıza çıkış stratejisini eklemeyi, olabilecek tüm aksaklıkları göz önüne alarak, beklenmeyen giderleri, karşınıza çıkabilecek yeni krizleri göz önüne almayı unutmayın.
Her iki alternatifte de yolunuz açık olsun.
One Reply to “TAMAM MI, DEVAM MI?”