TRENDYOL KARGO REZİLLİĞİ

Çok uzun yıllardır online alışveriş yaparım, çok eskiden beri amazon, ebay (paypal kaldırılana kadar), aliexpress (vergi gelene kadar) ve Türkiye’den de gittigidiyor ile hepsiburada. Trendyol’u duyardım ama nedense sadece tekstil ürünleri sattıkları imajı vardı bende. Birkaç ay önce her şeyi sattıklarını öğrendim ve onlardan da alışveriş yapmaya başladım, ta ki Trenyol Kargo’yu kullandıkları son alışverişime kadar.

Cuma günü yandaki SMS’i alınca bir iki işim olmasına rağmen belemeyi tercih ettim, gelecek olan sipariş hem biraz acildi hem de hafta sonu kullanmak istiyordum.

Ancak bu işler o kadar kolay değil.

 

Öğleden sonra yandaki SMS geldi. Pazartesi’ye kalmış. Tüm sosyal medya ortamlarında yazdım çizdim, söylendim. Çağrı merkezi de mesai sonrası saatlerde ve pazar günü çalışmıyor.

Beni en çok kızdıran şey “talebiniz üzerine” yazmaları, yok böyle bir talep.

Pazartesi ulaşabildim çağrı merkezine, efendim dağımı yetiştiremeyince böyle yazıyorlarmış.

Bu tam bir sahtekarlık, dağıtımı yetiştiremedik yazmaları gerek. Muhtemelen satıcıya şikâyet gidince “talebiniz üzerine” yi gösterip sıyrılmaya çalışıyorlar.

Her neyse çağrı merkezi “takipte kalın” diyor başka bir şey demiyor. Pazartesi mesai başladı ya, twitterdan’da “takipte kalın” diyorlar. Bir günümü yediler, niyetleri belli ki Pazartesi’yi de yemek.

Tabi Pazartesi de gelen giden yok.

Bugün yine SMS geldi, (Salı) geliyor diyorlar ama artık işim gücüm var gelirse gelir, gelmez ise de gideceği yere kadar yolu var.

Belli ki çift taraflı platform ’da başarı gösterdiğini düşünen Trendyol gözünü lojistikten kazanılanlara da dikmiş. Biraz araştırınca dağıtıcı taşeronlar aradıklarını da gördüm. Yani yine çift taraflı platform işini yapmaya çalışıyorlar ama derslerini pek çalışmadıkları aşikâr, moto kurye işi gibi değil insanların vasıtalarını kullanmak.

Ayrıca o kadar çok şikâyet var ki ortada hem Trendyoldan hem de Trendyol Kargo’dan şaşarsınız. Çalışanların durumu ise içler acısı. Çalışanı mutlu olmayan şirket müşterisini nasıl mutlu eder ki?

Aslında tüm kargo şirketleri sorunlu ancak 1-2 günde her şeyi yoluna sokabiliyorsunuz telefon veya sosyal medya ile, ama Trendyol Kargo öyle değil. Muhtemelen iş modelini anlamamış veya düşünmemiş bile, ben bunu yaptım bunu da yaparım düşüncesi ile yürüyor.

Rezilliğin hepsi bir tarafa, buradan alınacak çok ders var;

  1. Çoğu kargo şirketi iş modellerinde alıcıyı değil, gönderici ’yi müşteri segmentine koyuyor, aynı tip karışıklığı AVM’lerde de görmek mümkün. Aslında her ikisi de çift taraflı platform, mantığı doğru kurmak gerek.
  2. Bir işe başarılı olanın her işte her zaman başarılı olması gerekmiyor, hayat tesadüflerle dolu.
  3. Trendyol adının başarı göstergesi kargo işini yükseltir sanılırken aslında kargo işi şirketin adını bozuyor.
  4. Her yer şikâyet dolu, bunları dinlemek gerek, müşteri deneyiminde acı veren şeyler neler.
  5. Bir daha TRENDYOL’dan alışveriş etmemek tercihi de benim.

 

Leave a Reply