VUCA Dünyasında Hayatta Kalma

2022 yılının haziran ayında internette dolaşırken bir haber dikkatimi çekti. Haberin başlığı şöyleydi: “Otobüs Biletlerinde Gidiş Var, Dönüş Yok!” Hatırlarsınız o günlerde TL yabancı para birimlerine karşı müthiş bir dalgalanma halindeydi ve akaryakıt fiyatları günlük değişiyordu. Doğal olarak otobüs şirketleri de bir sonraki gün için bile fiyat belirlemede zorlanıyordu.

Ağustos ayında ise başka bir haberde, “Google, bu yıl temmuz ayında işe alımları iki haftalığına yavaşlatacağını duyurdu. İşe alım dondurma bu yılın sonuna kadar uzatıldı ve çalışanları işten çıkartılma korkusu sardı,” denmekteydi. Bu haberle neredeyse tüm teknoloji şirketlerinin işten çıkarmalara başladığını düşündüm.

Google CEO’su Sundar Pichai, “Önümüzdeki günlerde daha fazla belirsizliğin olduğu zorlu bir makro ortamla karşı karşıya olduğumuz açık,” şeklinde bir açıklama getiriyordu.

Birçok şey oldu bundan sonra ama en önemlileri, Dünya Ekonomik Forumu “Küresel Risk Ufku” raporunda, önümüzdeki 10 yılda beklenen en büyük global riskler nerede sırası ile gerçekleşmeye başladı: Yüksek enflasyon, Avrupa’da savaş, deprem felaket, ve derken sadece Türkiye’yi değil bir çok ülkeyi de ilgilendiren seçimler. Bu arada iklim değişiminin hızı gözlerimizin önünde olgunlaşıyor, yapay zeka son altı aydır dünyayı sarstı

Geçen hafta ise başlıklar “IBM, 7.800 İş Pozisyonunu Yapay Zeka ile Değiştirecek ve İşe Alım Sürecini Durduracak” üzerine yoğunlaşmıştı.

Evet, uzun zamandır VUCA dünyasını inceliyor çalışıyorum. İlginçtir 10-12 yıl önce değişimi anlatırken verdiğim örnekler bu gün komik gözükmeye başladı, değişim ivmesi gözle görülür bir şekilde artıyor.

İşte size 3-5 sene önce anlatırken tasvir etmeye zorlandığımız VUCA dünyası.

  • Oynaklık derecesinde değişken,
  • Had safhada belirsizlik,
  • Anlaşılması mümkün olmayan bir karmaşıklık ve
  • Sürekli muğlaklık.

Peki bu VUCA dünyasında yaşamak, kariyer yapmak, şirket yönetmek, para kazanmak ve hatta ülke yönetmek artık neredeyse çok zor.

Bunları anlatacak, tartışacak bir konuşma, paylaşma ve hatta atölye çalışması diyebileceğimiz online bir etkinlik düşünüyorum önümüzdeki günlerde, ilginiz çekerse mesaj gönderebilirsiniz, haberdar ederim.

 

#yapayzeka #VUCA #neyapmalı

Leave a Reply