Eğitimden İş Hayatına Gen Z – Yükselen Sorunlar

2-3 gündür Gen Z’nin durumu ile ilgili haber ve makaleler geliyor önüme, aşağıda kaynakları ile birlikte okuduklarımın önemli noktalarını sıraladım, nerede ise tüm hepsine ilk elden şahidim, bazılarını ise ilk elden dinledim.

Fox News’ta yayınlanan “Gen Z is shaping itself into the ‘Wasted Generation’” (Gen Z, Kendini ‘Boşa Harcanmış Nesil’ Olarak Şekillendiriyor) başlıklı makale, Gen Z’nin akademik ve profesyonel tutumlarını yazıyor:

  • Yükseköğretimde not şişirme giderek yaygınlaşıyor, profesörler yüksek notlar verme baskısı altında.
  • Gen Z öğrencileri giderek daha fazla hak talep ediyor, zorluklardan kaçınıyor ve kolay yolları tercih ediyor.
  • Bu tutum iş yerine de yansıyor, genç çalışanlar arasında minimum çaba ve “sessiz istifa” eğilimi artıyor.
  • Yükseköğretim, başarının bir parçası olarak mücadele ve başarısızlığın önemini öğretmede başarısız oluyor.
  • Gen Z’nin akademik ve profesyonel eğilimleri, daha az yetenekli ve motive olmuş iş gücü üreterek Amerikan ekonomisine zarar verebilir.
  • Yazar, eğitimde sıkı akademik standartlara ve gerçek başarıya yeniden vurgu yapılması çağrısında bulunuyor.

https://www.foxnews.com/opinion/gen-z-shaping-itself-into-wasted-generation

 

New York Post’un “Gen Z jobseekers are bringing parents to interviews, employers say: ‘Unprepared’” başlıklı makalesinde, Gen Z’nin iş görüşmelerine ebeveynlerini getirmesi gibi yeni işe alım trendleri ve bu neslin iş görüşmelerine hazırlıksız yaklaşımı ele alınıyor. Intelligent dergisinin, 800 yönetici, müdür ve işe alma sürecindeki yöneticiler arasında yapılan anketine göre, işverenlerin %39’unun nitelikli olan yeni mezunları bilerek işe almadıkları ortaya çıktı. Ankete katılanların %19’u, yeni mezunların iş görüşmelerine bir ebeveynle geldiğini belirtti.

  • Gen Z iş arayanları, iş görüşmelerine ebeveynlerini getiriyor; işverenler bu durumu hazırlıksızlık olarak görüyor.
  • İşverenlerin %39’u, uygun niteliklere sahip yeni mezunları bilerek işe almıyor.
  • Ankete katılanların %19’u, yeni mezunların iş görüşmelerine bir ebeveynle geldiğini söylüyor.
  • Yeni mezunların %53’ü göz teması kurmakta zorlanıyor, %50’si yüksek maaş talep ediyor, %47’si iş görüşmelerine uygun giyinmiyor ve %21’i sanal görüşmelerde kamerayı açmayı reddediyor.
  • Profesör Diane M. Gayeski, COVID-19 pandemisinin Gen Z’nin eğitim ve sosyal gelişimini olumsuz etkilediğini belirtiyor.
  • İşe alım sürecinde yer alanların %63’ü yeni mezunların iş yükünü yönetemediğini, %61’i işe geç kaldıklarını, %59’u son teslim tarihlerini kaçırdıklarını ve %53’ü toplantılara geç kaldıklarını ifade ediyor.
  • İşverenlerin %47’si, yeni bir mezunu işten çıkardığını kabul ediyor.
  • İşverenler, yeni mezunları işe almamak için çeşitli stratejiler uyguluyor; bu stratejiler arasında yaşlı çalışanlara daha fazla avantaj sunmak (%60), yaşlı çalışanlara daha yüksek maaş ödemek (%59), yaşlı çalışanlara uzaktan veya hibrit çalışma imkanı sağlamak (%48) ve niteliklerinin üzerinde roller için yaşlı çalışanları işe almak (%46) bulunuyor.

https://nypost.com/2024/01/08/lifestyle/gen-z-jobseekers-are-bringing-parents-to-interviews-employers-say-unprepared/

Başka bir Fox News yazısı, “NYU, öğrencilerin dersinin çok zor olduğuna dair dilekçe imzalamasının ardından kimya profesörünü kovdu”:

“New York Üniversitesi’nde (NYU) kimya profesörü olan Maitland Jones Jr., öğrencilerin zor olduğunu belirttiği bir dilekçe sonucunda işten çıkarıldı. Princeton’da 40 yıl öğretim yaptıktan sonra NYU’da ders veren Jones, öğrencilerin yaklaşık on yıl önce dikkatlerini kaybetmeye başladığını, bu durumun 2020’deki koronavirüs pandemisiyle daha da kötüleştiğini belirtti. NYU sözcüsü, Jones’un sınıfının çok yüksek bir öğrenci çekilme oranına sahip olduğunu ve NYU’nun lisans bilim dersleri arasında en kötü değerlendirme puanlarına sahip olduğunu ifade etti. Profesör Jones, bu olayın ardından işini geri istemediğini, sadece başka kimsenin başına gelmemesini umduğunu dile getirdi.”

https://www.foxnews.com/us/nyu-fires-chemistry-professor-students-sign-petition-complaining-class-difficult

Başta da dediğim gibi birçoğunu yaşadım hatta daha da ileri gidenler var.

Mesela nüfuslu bir tanıdık tarafından torpil talebini mail ile hatırlatan, ödevleri önceden gönderip, sen düzelt ben ona göre yeniden hazırlayayım diyen.

Eskiden kopyala – yapıştır kullananlar artık YK kullanıyor. Kopyala yapıştır yaparken en azından şöyle bir okumak zorundaydılar, şimdi ise olduğu gibi kullanıyorlar, kullandıkları kelimelerin kelime dağarcıklarında olmadığını bile irdeleyebiliyor insan.

Kuşaklar çok hızlı değişiyor ve bu kuşakların sorunlarını anlayıp onlara yardımcı olabilecek eğitim sistemlerini anlık gelişmesi nasıl yapılabilir acaba?

#GenZMeselesi #EğitimdeYeniDönem #İşHayatındaGenZ #AkademikZorluklar #ProfesyonelTuzaklar #YeniNesilSorunları #EğitimVeİşDünyası #GenZninDönüşümü #BoşaHarcanmışNesil #GenZninSınavı

Leave a Reply