TEKNOLOJİ ve ABONELİK SİSTEMİ

otoSürekli teknolojiyi ve teknolojinin getirdiği değişiklikleri takibelerken işlerimizi sürdürmemiz ancak mümkün deyip duruyorum. Burada sadece teknoloji değil, onun ve diğer faktörlerin getirdiği tüm değişiklikler. Değişimin arkasında kalan tüm işler ölecektir, değişimi yaratanlarsa hep öne çıkacaklar ancak değişim alışkanlıklarını kaybettikleri takdirde yine kısa zamanda yok olmaya mahkûm olacaklardır.

Sürekli izlemeli, izlediklerimizi süzmeli, üstünde çalışmalı ve bunlarla işimizi nasıl öne çıkarabileceğimizi araştırmalıyız.

Dört beş yıl önce elektrikli ve otonom araçlardan bahsedildiğinde “daha çok var ona” diyenler şimdi telaş içerisinde ne yapsak diye çırpınıyorlar.

Halbuki bu araçlar uzun zamandır gerçek kullanımda, 2015 yılında yazdığım yazıda bu araçların kullanıldığı yerleri yazmışım. Yarınlara… ,pardon düne hazır mıyız?

Sanırım 2015 yılıydı, büyük bir lojistik firmasında üst düzeyde yeni görev alan genç bir kadın iş planı ile ilgili destek istemişti. Epeyce konuştuk, konuşmanın sonlarına doğru kendisine orta vadeli planlarda otonom kamyonları da düşünmesi gerektiğini hatırlattığımda gülmüştü bana “ona daha çok var” dercesine. UPS’ in sessizce bu işe mayıs ayında başladığını okurken geldi aklıma bu genç arkadaşımız, acaba hala bana gülüyor mu?

Hadi bu örnek yüksek teknoloji, peki kaçımız ekonomideki değişimi izleyerek “üyelik sistemi”ni kendi işinde uygulayıp uygulayamayacağını düşündü?

Otonom araçlar araba sahipliğini ortadan kaldırarak üyelik sistemine geçişi getirecek, tamam ama sadece bu tür yüksek teknolojiler mi yaralanacak bundan?

  • Birçok ülkede İPhone’ların satılmak yerine kiralandığını, her yeni çıkan ürünle de güncel olarak değiştirildiğini,
  • New York’ta UBER’e her seferinde ödeme yapmak yerine ayda $500′ abone olup tüm ay istediğiniz gibi kullanılabildiğini ve başka kentlerde başlayacağını,
  • Artık uzun zamandır Microsoft Ofis ve birçok diğer önemli programı aylık ödeme ile kullanabileceğinizi,
  • Çok lüks ve pahalı saatleri sürekli olarak değiştirerek kullanabileceğiniz bir abonelik sisteminin olduğunu,
  • Kitap, müzik, film, dizilerin neredeyse artık sadece kiralandığını,

ve bunun gibi binlerce ürünü abonelik yolu ile kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Biliyordunuz muhakkak ama bunun sizin işinizde nasıl bir değişiklik getirebileceğini hiç düşündünüz mü?

Fender (meşhur gitar üreticisi) ve Husqvarna’nın (329 yaşında) abonelik sistemini nasıl kullandığını duydunuz mu?

Geç kalıyorsunuz, koşmaya başlayın lütfen.

Leave a Reply