Girişimcilik ve Ruh Sağlığı

Girişimcinin ruh hali

Girişimcilik anlatılırken genelde söylenen şeyler arasında “girişimcinin” kişisel becerilerinden, veya olması gereken kişisel becerilerinden bahsedilir.

Geçenlerde SPOTIFY’ın kuruluşunu ele alan “The Playlist” adlı diziyi izlerken PayPal kurucusu ile SPOTIFY kurucularından Martin Lorentzon ile Peter Thiel arasındaki bir konuşma çok ilgimi çekti. Burada Thiel:” Nörolojik çeşitlilik toplumun %5 inde var, teknoloji sektöründe ise bu %30 a çıkıyor” der.

Tam bunları düşündüğüm bu günlerde ise bir araştırmaya rastladımFreeman, “M.A., Staudenmaier, P.J., Zisser, M.R. et al. “The prevalence and co-occurrence of psychiatric conditions among entrepreneurs and their families”. Small Bus Econ” ve bu araştırmanın ilginç sonuçları yukarıda bahsettiğim görüşmeyi hatırlattı bana.

Bu araştırmaya göre:

“Girişimciler arasında toluma kıyasla ADHD, madde kullanım bozuklukları ve ruh hali bozukluklarının daha yaygın olduğu görülmektedir.

Girişimcilerin üçte biri, iki veya daha fazla ruh sağlığı çeşitliliğinin bir arada bulunduğunu belirtmiştir.

Girişimcilik ve Ruh Sağlığı Durumları Arasındaki Bağlantı:

Girişimcilik, risk alma, ısrarcılık ve yaratıcılık gibi özelliklerle uzun süreli bir ilişki içerisinde olmuştur. Bu nedenle, dünyanın en başarılı şirketlerinin birçoğu, nörodiverjan kurucular tarafından hayata geçirilmiştir.

Nörodiverjan, otizm, ADHD, disleksi ve bipolar bozukluk gibi durumları olan bireyler arasındaki beyin fonksiyonlarında doğal farklılıkları ifade eder. Bu 2019 çalışması, girişimcilerin genel halka kıyasla ruh sağlığı ve bağımlılık sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu ve bu hastalıkların ailelerinde daha sık göründüğünü göstermektedir.

Çalışmaya dahil edilen girişimcilerin neredeyse yarısının bir veya daha fazla ruh sağlığı durumu vardır. Aşağıda, incelenen dört durum için rakamlar bulunmaktadır.

Ruh Sağlığı Durumu Girişimciler (%) Genel Örneklem Grubu (%)
ADHD 29 5
Depresyon 30 15
Bipolar Bozukluk 11 1
Bağımlılık 12 4

 

Bu tablo, belirli ruh sağlığı durumlarının girişimciler ve genel örneklem grubu arasındaki prevalansını

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), disleksi ve Asperger Sendromu, bu araştırmaya dahil edilmeyen ancak bazen girişimcilikle ilişkilendirilen önemli durumlardır.”

İlginç bir çalışma.

Leave a Reply