İŞ PLANI HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLEMESİ GEREKEN 8 NOKTA

Son otuz yıl içerisinde hazırladığım veya incelediğim İŞ PLANLARINDA yaptığım ve gözlemlediğim hataları  ele aldığımda ve değerlendirdiğimde, iyi bir İŞ PLANI hazırlarken aşağıdaki noktaların muhakkak gözönüne alınması gerektiğini anladım.

İŞ PLANI’nızı hazırlarken sizlere çok yardımcı olacağına inandığım bu noktaları özetlersem:

1-      İŞ PLANI’nın ne olduğunu, nasıl hazırlandığını biliyormusunuz? Emin değilseniz öncelikle bu konuda bir araştırma yapmanızı veya bildiğini düşündüğünüz birisine danışmanızı öneririm. Bugüne dek İş Planı adı altında İŞ Planı ile ilgisi olmayan bir çok çalışma gördüm, böyle bir çalışma, plan sunan kişi veya kuruluş konusunda şüpheler uyandırıyor ve bunların sonradan telafisi mümkün olmuyor.

2-      İş Planı’nı şişirmek, yani fazla sayfaya ve bilgiye boğarak, kalınlaştırarak daha iyi göstermeniz mümkün değildir. Bu nedenle gereksiz teknik bilgi, grafik vb. Lüzumsuz şeyler okuyucuya fazlalık gelip onu sıkacağından bunlardan kaçınmak gerekir. Önce planı en özet şekilde yazın ondan sonra okuyucunun daha rahat anlamasına yardımcı olacağına inandığınız bilgi, resim ve grafikleri ekleyin.

3-      İyi bir İş Planı yazmak için her türlü yazılı metinde yapmanız gerektiği gibi önce başlıkları listelemeniz gerekir. Bunları her yerde bulabilirsiniz, burayı tklarsanız bir İş Planının başlıklarını gösteren blog yazısına gidebilirsiniz. Bu başlıkları listeledikten sonra o başlığı yazabilmek için hangi soruları yanıtlamanız gerektiğini yazın ve bu soruları yanıtlayarak başlıkların altını doldurmaya başlayın. Daha sonra bunları mantık sırasına koyarak İş Plalının özünü elde edeceksiniz.

4-      Bundan sonra yapmanız gereken, bu iş planını hangi amaca yönelik kullanacaksanız o doğrultuda gereken ilave ve kısaltmalar yapmaktır.

5-      İş Planının teknik bir döküman olduğunu unutmamak gerek. Bu nedenle uzun ağdalı kelime kalabalığına boğulmuş parağraflardan, cümlelerden kaçınmanızda yarar vardır. İş Planı’nı yazarken hangi amaçla ve kimin okuyacağını düşünerek yazın.

6-      Bir İş Planı gerçekçi ve ulaşılabilir olmalıdır, aksi halde bir iş rüyası olarak kalacaktır. Bu nedenle kullanacağınız rakkamları çok dikkatli seçmeniz gerekir.

7-      İş Planı yaşayan bir dökümandır, bu nedenle Pazar yapısının, teknolojinin getirdiği değişiklikler doğrultusunda sürekli güncellenmelidir, aksi halde amacına ulaşmayan bir kütüphane süsü olarak kalacaktır.

8-      Tüm yukardakilere dikkat ederek yazacağınız bir İş Planı sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. Hazırlanmış bir İş Planı’nı okuyucusuna ulaştırmadan önce dışarıdan bazı kişilerin, hatta bu konularda uzmanlaşmış olan kişilerin planınızı okumaları ve değerlindirmeleri yararlı olur. Sizin atladığınız, unuttuğunuz veya hata yaptığınız konularda sizi uyararak yardımcı olabilirler.

_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.

Teşekkür ederim.

4 Replies to “İŞ PLANI HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLEMESİ GEREKEN 8 NOKTA”

  1. Verdiginiz bilgiler cok ama cok yararli. Cok tesekkur ederim bu kadar paylasimci oldugunuz icin.
    Iyi gunler iyi calismalar dilerim

  2. verdiginiz bilgiler oldukça dikkatimi çekti
    evvet bizler daha Ata erkil bir yönetim ve daha amatör bir şekilde kurguluyorduk planlarımızı bence tüm yönetiçilerin okuması gereken bir kitap
    olduğunu düşünüyorum elinize sağlık

  3. işletme alanın da yüksek lisans yapmaktayım stratejik yönetim dersi için bir iş plnı yapmam gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz teşekkür ederim

Leave a Reply