Son yıllarda girişimciler arasında, sanki “İş Planı” gereksizmiş gibi bir kanı oluşmaya başladı, aslında bu konu bizler tarafından oluşturuldu.
Bizler derken, girişimcilerin heyecanından, deneyimsizliğinden yararlanmak isteyen, ben yaptım oldu ile yola çıkan, genç girişimcilere yol göstermek yerine kendini öne çıkartmaya çalışan bir grup tarafından. Bu sadece Türkiyede değil tüm dünyada böyle.
Sanırım bunu tetikleyen en önemli ögelerden biri de, tam anlayıp, özümlenmeden okunan “lean startup” konusundaki yazı ve görüşler. “Lean startup”, kısıtlı zamanı ve hızla değişen çevreyi ön plana çıkartarak öncelikle “İş Modeliénin oluşturulmasını ve doğru modele ulaşana kadar müşterinin ve müşteri isteklerinin ön plana alınması öngörür, ki bu çok doğrudur.
Zaten olması gerekende, önce “İş Modeli”nin hazırlanması ve arkasından da “İş Planı”nın hazırlanmasıdır. Ancak işe başlarken, en azından yapılabilirliği görmek için de bir fizibilite çlışması, ve düşündüğümüz modeli kağıda döktükten sonra bunu yapıp yapamayacağımızı görmek için basit bir iş planı hazırlanmalıdır.
Bir bina yapmaya giriştiğinizde plan çizmeden girişmeyi düşünebilirmisiniz ? Hayır.
Karşıklığa neden olan diğer bir konuda, bazı yazarların, iş planına gerek yok önce ….. yapılmalıdır demeleri ve genelde de bu konu ya iş planının alt başlıklarından biri olarak, veya zaten iş planı hazırlanmasından önce yapılması gereken bir konu olarak ortaya çıkıyor. Yani insanlar, iş planının alt başlıklarından birini öne çıkartarak iş planının gerekliliğini sorguluyorlar.
Pazar araştırması, rakip analizi, finansal analizler vb. konuları içermeyen bir iş planı zaten olamaz.
Unutmayın, iş planı hazırladığınız zaman, yapmayı düşündüğünüz işin tam olarak ne olduğunu siz bile daha iyi anlayacak, bazı değişiklikler yapma ihtiyacını hissedeceksiniz.
İş Planı,sizin, çalışanlarınızın, potansiyel yatırımcıların hatta eşinizin dostunuzun sorabileceği tüm soruların yanıtını içermelidir. Verdiği cevaplardan daha çok soru yaratan bir işplanı kötü bir “İş Planı”dır, ve sizin o işi iyi düşünmemişsiniz demektir.
Bizde okumuş ve okumamış cahil çok olduğundan iş planı gereksiz bir çaba olarak görülüyor.Günlük konuşmamızda çok kullandığımız bir kelime ”İnşallah” ve anlamı Allah isterse demek,eh anlayış bu olunca ne gerek var iş planlarına.Birde ekonomik sistem vurgunculara yol veriyorsa hedef bir an önce köşeyi dönmek oluyor,tabi gene iş planı falan gereksiz oluyor.Çok uzun süre yabancı şirketlerle ilişkilerim oldu,ordakiler yeni yılla beraber ne zaman tatile çıkacaklarını bile önceden planlarlar.Aradaki farkda bu,onlar aya gidiyor biz üç kilometrelik yolu üç saatde alıyoruz.