“Sermaye yetersizliğinden dolayı, evimi satıyorum, fabrikayı satıyoruz, iflas ettik gibi cümleleri çok sık duymaktayım ve bu da bana ters geliyor, ters geliyor çünkü buradaki söylem tamamen yanlış ve “sermaye yetersizliğinden dolayı” olan hiç bir şey yok. “Sermaye yetersizliğinden dolayı” yapılamayan tek şey, düşündüğün işe girişememektir.
Bu söylemi kendi kendime tercüme ettiğim zaman yorumlrımı şöyle özetleyebilirim :
1. Girdiğim iş için başta tahmin ettiğimden daha fazla nakte ihtiyacım varmış : Yani İŞ PLANI yapmadım veya yaptığım İŞ PLANI sağlıklı değildi, yani İŞ PLANI’nı baştan sağma yaptım.
2. Ben bu nakdi karşılayabileceğimi düşünüyordum ama karşılayamıyorum : Yani borç bulamıyorsun, neden ? Demekki işin, bu borcu zaman içerisinde geriye ödeyebileceğine borç verebilecek kişileri ikna edemiyorsun, yani aynı sonuç, ya İŞ PLANI yoktu veya yapılan sağlıklı değildi.
3. Faiz oranları çok yüksek, borç alırsam işi yürütemem, sermaye koymam gerek ama o da yok : Çok iyi, çünkü faiz oranlarının üzerinde para kazanamıyorsan zaten cepten koyacağın sermayeyi de kaybedeceksin, en azından cebinde bu para olmadığından o riski taşımıyorsun.
Dikkat ettiyseniz SERMAYE YETERSİZLİĞİ’ni NAKİT YETERSİZLİĞİNE çevirdim, çünkü sağlıklı bir şekilde yapılan İŞ PLANI, sermaye ve nakit ihtiyacı ayrımını çok iyi yapacaktır. Aslında sermaye yetersizliğinden bahseden bir çok kişi, bulunamıyan nakit kaynağından bahsetmektedir ve bu naktin bulunaması yani bunu bankadan, eş-dosttan sağlıyamamakta veya nakit koyarak ortak olacak birini bulamamaktadır. Bunu nedeni de yukarıda bahsettiğim gibi çok basittir, borç verecek veya yatırım yapacak kişiyi bu borcun geri dönebileceğine ve para kazanılabileceğine ikna edememektedir, yani ya İŞ PLANI yoktur veya İŞ PLANI yanlış ve hatalıdır.
İşe başlıyanların veya işi sürdürenlerin elinde sağlıklı bir İŞ PLANI, yani yol haritası vaar ise, o iş için gerekli tüm sermaye ve nakit ihtiyacının hangi dönemlerde ve ne kadar olduğunu, ne zaman ve hangi şartlarda ödeyebileceğini görmemesi neredeyse imkansızdır.
İŞ PLANI olmamasının yarattığı diğer bir sıkıntı ise, dar boğazların neler olduğunun zamanında görülememesi ve deyim yerinde ise yumurta kapıya dayanınca hissedilmesi, ve bunun sonucunda da çok dar bir zamanda çözümlerin bulunammaası veya yetiştirilemesi, ve panik içerisinde yanlış karar verilmesidir ki, bunların sonuçları da çok ağır olur.
Aynı sonuç sağlıklı olarak yapılmayan bir İŞ PLANI ile de ortaya çıkar. Dolayısı ile İŞ PLANI yapılması, hakikaten ciddiye alınmalı, iş olsun diye baştan sağma yapılmamalıdır.
Yukarıda da söylediğim gibi, “Sermaye yetersizliğinden dolayı” yapılamayan tek şey düşündüğün işe girişememektir, eğer iş doğru ise, geri dönüşler mantıklı ise ve tüm bunlar düzgün bir şekilde İŞ PLANI’na dökülebiliyor ise gerekli nakdi zamanında bulmak imkanı her zaman yüksektir.
_________________________________
Bu yazıyı beğendinizse aşağıdaki SHARE ON FACEBOOK veya TWEET THIS e basarak paylaşmanız benim çok işime yarayacaktır.
Teşekkür ederim.
Pingback: ASGARİ ÜCRET, SİSTEM, DEĞİŞİM - İş Planı