Uzun zamandır söylediklerimiz gerçekleşmeye başladı. Önce uzun zamandır konuşulan uzaktan çalışma pandeminin yardımıyla yükselen değer haline geldi. Aynı dönem, yere göre sığdırılamayan “freelance” çalışma evden çalışanları “taşeron”laştırmaya başladı.
İçinde bulunduğumuz VUCA(*)dünyasında şirketler yaşayabilmek için maksimum çevikliği yakalamak zorunda. Özellikle çalışanlar açısından bu çevikliği en hızlı ve ucuz sağlamak bordrolu çalışanlarla olanaksız, bu nedenle “freelancer” yani “taşeron” tercih edilmek zorunda.
Şirketler artık bu tercihlerini o kadar açık gösterebiliyorlar ki, “İnsan Kaynakları Freelance Devriminin Lideri Olmalı” diye başlıklı yazılar çıkabiliyor.
Aslında “freelancer” yani”taşeron” çalışanlar maalesef proletarya’nın çok daha altında olan bir sınıf olan prekarya sınıfının üyeleri olarak oldukça sorunlu ve umutsuz bir grup olarak hızla artıyorlar.
Kendini kurtarmaya çalışan kapitalizm 1980 li yıllarda neoliberal politikaları küresel olarak uygulamaya soktu. Devletin küçülmesini, nerde ise tüm hizmetlerden çekilmesini öngören bu politikalar bir çok hizmeti pazar ekonomisi ürünü haline getirirken sağlık ve eğitim gibi temel hizmetler de bundan kaçamayarak metalaştırırken insanı ve emeği de metalaştırmadan geçmedi. Bunun sonucu olarak da çalışanların taşeronlaştırılması kaçınılmaz bir son oldu.
Zaman ilerledikçe şirketler lehine ilerleyen sürecin aşamalrındaki gelişmeler belirginleşmeye başladı. 10 Ağustos tarihli Reuters haberine göre, süresiz olarak evden çalışmayı kabul eden Google çalışanlarının maaşlarında %25’lere varan kesintiler yapılacak.
Prekarya sürekli baskı altında kalmaya devam edecek.
_______________________________________________
(*)İngilizce, değişken (Volatile), belirsiz (Uncertain), karmaşık (Complex) ve muğlak (Ambigious) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram. Dahaha fazla bilgi için: ARTIK HERKES “FUTURİST” OLMAK ZORUNDA