MAVİ YAKALILAR DA FREELANCER OLACAK

Nevzat Aydın’ın Yemeksepeti CEO’luğundan istifa etmesi üzerine açıklama yapan Yemeksepeti İşçi Komitesi, “Yemeksepeti’nin kamu yüzü değişmiş olabilir, ancak işçi düşmanı politikaları hala yerinde duruyor. Yemeksepeti’nin CEO’su değişti, sendika düşmanlığı değil,” dedi.

“linki takibederek Birgün haberine ulaşabilirsiniz.”

“Son aylarınızda esnaf kurye sistemine geçiş için işçi kuryeler üzerinde yoğun bir baskı kurdunuz, çay-kahve hakkımızı aldınız” diyor işçiler.

Yıllardır söylediğimiz şey, neoliberalizmin “beyaz yakalılara” dayattığı, özendirdiği, “freelancer” ın “mavi yakalı” versiyonu da tabi ki doğal olarak ortaya çıkıyor birçok sektörde.

Neoliberal ekonomik görüş, her şeyi olduğu gibi işgücünü de serbest pazar olarak ele aldı ve metalaştırdı. Küreselleşmenin desteği ile de iş gücü 1980’lerden sonra şirketler tarafından geçici işçilik, sözleşmeli işçilik, taşeronluk gibi çalışanların dışlandırılmasına doğru kaydırılarak şirketlerin rekabet gücü ayakta tutulmaya çalışılmıştır.

VUCA dünyasına ve değişimin hızına hızlı yanıt vermeye çalışan örgütler çeviklik kazanabilmek amacıyla çalışanları serbest çalışan, taşeron haline getirme işlemini hızlandırmaya başladılar ve buna geçiş olarak, pandeminin yardımı ile de uzaktan çalışmayı yaygınlaştırdılar. Bu beyaz yakalılara yapılan ilk hamle, arkası taşeronlaştırılarak gelecek ve prekarya çığ gibi büyüyecek.

Byung-Chul Han konuyu çok güzel özetler: “Kapitalizmin mutasyon geçirmiş bir biçimi olarak neoliberalizm işçiyi bir girişimci haline getirir. Başkası tarafından sömürülen işçi sınıfını komunizm değil, neoliberalism ortadan kaldırır. Bugün herkes kendi şirketinin kendini sömüren işçisidir. Herkes birey olarak hem efendi hem köledir. Sınıf mücadelesi insanın kendisiyle iç savaşı haline dönüşür.”

İlgili diğer yazılar:

VUCA ve PREKARYA ve Yeni Küresel Model

ESNAF DA BEYAZ YAKALI DA ARTIK PREKARYA

BEN DE PREKARYAYIM

ARTIK HERKES “FUTURİST” OLMAK ZORUNDA

#freelance #serbestçalışma #uzaktançalışma #prekarya

 

 

Leave a Reply