VUCA DÜNYASINDA GENÇLER

Uzun zamandır VUCA dünyası üzerinde düşünüyorum, okuyorum ve yazıyorum ancak yeni farkettim konuya daha ziyade şirketler, örgütler ve bireyler açısından bakıyorum ama gençlerin, öğrencilerin VUCA dünyasından etkilenişi de çok önemli. Ne yapmalılar? Nasıl hazırlanmalılar bu dünyaya?

Hatırlamakta yarar var, VUCA, İngilizce, Değişken (Volatile), Belirsiz (Uncertain), Karmaşık (Complex) ve Muğlak (Ambigious) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram ve 21 yüzyılın dünyasını tanımlamaya çalışan bir kavram.

Bildiğimiz gibi, günümüzün iş ortamı giderek daha değişken ve belirsiz hale geldi. Sürekli değişen dünyaya uygun stratejileri hızlı bir şekilde uyarlama ve uygulama ihtiyacı başarı için kritik öneme sahiptir. Bu belirsizlik, küreselleşme, teknolojik değişim, iklim değişikliği ve demografik değişimler gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanmaktadır; bunların hepsi birbirleriyle ilişkili olduğu gibi, pazar değişimler ve siyasi şoklarla, yani geleneksel belirsizlik kaynakları ile de etkileşime giriyor. Değişimdeki hızın yaşama yansıması ve bunu takip etmekte yeteri kadar hızlı olamamamız sonucu bu faktörler giderek artan bir şekilde değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak hale geliyor. Yani VUCA dünyasını geliştiriyor.

Bu VUCA dünyası içerisine girmeye hazırlanan gençler ve öğrenciler de kariyerleri açısından bir strateji geliştirmek zorundalar.

Öncelikle, daha önceki bazı yazılarımda da belirttiğim gibi, günümüzün gençleri babaları gibi tek veya bit iki işte çalışı emekli olamayacakları tek bir kariyer ile de emekli olmayacaklar. Birçok şirket değiştirecekler ve hatta 4-5 kez de uzmanlık alanları değişecek. Konuya derinlemesine girmek istemiyorum ancak değişimin ivmesi bunun zorunlu hale geleceğini gösteriyor.

Ortadan kaybolan birçok meslek var ve buna karşılık 5 yıl önce olmayan yeni bir çok meslek çıktı ortaya, aslında gençler yola çıkarken yarın daha ortaya çıkmamış işlere, mesleklere hazır olmak durumunda.

Bu durum, bize sürekli söylenen “uzmanlaşma” yı geçersiz kılıyor aslında, yaşam boyunca 5-6 değişik konuda uzman olmak durumunda olacağız. Uzmanlık alanlarımız hızla ortadan kalkarken yeni uzmanlık alanları açılacak ve bunlara adapte olacağız. Bu konuyu “T İnsan” kitabında Ufuk Tarhan çok güzel anlatır, okumanızda yarar var. Böyle değişken bir dünyada yaşayabilmenin tek yolu “genele hâkim” olabilmektir. Dolayısı ile birçok konuyu genel olarak çok iyi bilmek gerekecektir.

Uzmanlaşmak ve bunun için eğitim yaşamımızın vazgeçilmez gerçeği ve parçası olacaktır.

Teknik becerileri sürekli olarak geliştirip, yenilerine geçerken size ne büyük desteği sağlayacak olan en önemli becerileriniz iletişim, networking işinize yarayacak en önemli araçlarınız olacaktır. Bu yeteneklerinizi erkenden ve sürekli geliştirin, ince beceriler üzerinde sürekli çalışın.

Kendinizi sürekli her konuda güncel tutmayı ihmal etmeyin.

 

İlgili yazılar:

VUCA ve PREKARYA ve Yeni Küresel Model

SOFT SKILLS – İNCE BECERİLER NEDEN GEREKLİ?

 

#kariyer #incebeceri #vuca

 

Leave a Reply